Share |

Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010

ΣΤΑΥΡΟΣ ΛΥΓΕΡΟΣ


Βιβλία:

Σταυροφόροι χωρίς σταυρό


ISBN: 978-960-14-2199-5     Αρ. σελίδων: 303

 Το μεγαλύτερο θύμα του πολέμου εναντίον της τρομοκρατίας που εξαπέλυσε η προεδρία Μπους ήταν το δικό της αυτοκρατορικό σχέδιο. Κατέρρευσε στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ, συμβάλλοντας στην εκλογή του Ομπάμα. Η ιρακινή αντίσταση και οι Ταλιμπάν πολεμούν για τους δικούς τους λόγους, αλλά ο αγώνας τους έφερε ένα πλανητικής σημασίας γεωπολιτικό αποτέλεσμα. Μετατρέποντας το Ιράκ και το Αφγανιστάν σε “ναρκοπέδια”, υπονόμευσαν την επιβολή της ανεξέλεγκτης αμερικανικής ηγεμονίας. Η συνέπεια ήταν να ενισχυθεί κατ’ αντιδιαστολή ο πολυπολικός χαρακτήρας του διεθνούς συστήματος. Χωρίς να είναι αυτή η πρόθεσή τους, η ιρακινή αντίσταση και οι Ταλιμπάν προσέφεραν μοναδική υπηρεσία στα άλλα έθνη.
Οι Σταυροφόροι χωρίς Σταυρό είναι μία περιεκτική και έγκυρη ανάγνωση των εξελίξεων που συνδέονται με την κατάρρευση του αμερικανικού αυτοκρατορικού σχεδίου και με την πολιτική διαχείριση αυτής της κατάρρευσης. Κεντρικό στοιχείο είναι το άνοιγμα του Ομπάμα προς το μουσουλμανικό κόσμο και πώς αυτό το άνοιγμα δοκιμάζεται στο μέτωπο του Παλαιστινιακού, λόγω της εμμονής του Ισραήλ στην επιδίωξη στρατιωτικής λύσης.
Συνθέτοντας με γλαφυρό τρόπο το γεωπολιτικό παζλ που διαμόρφωσε τις ισορροπίες σε πλανητικό επίπεδο, ο Σταύρος Λυγερός αφιερώνει ένα μεγάλο τμήμα του βιβλίου του στην Τουρκία. Αναλύει το “βαθύ κράτος”, τη σύγκρουση του κεμαλικού κατεστημένου με το πολιτικό Ισλάμ, το Κουρδικό πρόβλημα και το ρόλο του ΡΚΚ, το Νεοοθωμανισμό ως ιδεολογία και πολιτική στρατηγική, τις βλέψεις της Άγκυρας στο βόρειο Ιράκ και τη σχοινοβασία της αμερικανικής διπλωματίας προκειμένου να προωθήσει μία διευθέτηση στο τρίγωνο Άγκυρα - Κούρδοι - Βαγδάτη.


Εν oνόματι της Μακεδονίας

ISBN: 978-960-14-1797-4   Αρ. σελίδων: 366
Το Εν oνόματι της Μακεδονίας έχει θέμα το δεκαοκταετή διπλωματικό πόλεμο για το όνομα (1990-2008). Ο συγγραφέας αναλύει συστηματικά τα γεγονότα με σκοπό να συνθέσει τη συνολική εικόνα, κατά τρόπο απλό και προσιτό για το μέσο αναγνώστη. Παρ’ ότι η αποκάλυψη επιμέρους νέων στοιχείων δεν είναι κεντρικός στόχος, το βιβλίο προσκομίζει αρκετές νέες πληροφορίες για κρίσιμες καμπές της διπλωματικής διελκυστίνδας. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι ανασκευάζει πολλές από τις κατεστημένες στερεότυπες αντιλήψεις της ελληνικής κοινής γνώμης και κυρίως της επίσημης εξωτερικής πολιτικής.
«Η Μακεδονία στους νεώτερους χρόνους είναι πολυεθνική. Δεν είναι η πατρίδα ενός και μόνο έθνους. Οι Σλαβομακεδόνες δηλώνουν ότι το όνομα είναι η ταυτότητά τους, επειδή μέσω αυτού νομιμοποιούν το ιδεολόγημα της “διαμελισμένης μακεδονικής πατρίδας”... Το ζητούμενο δεν είναι να βρεθεί μία οποιαδήποτε σύνθετη ονομασία για να ξεμπερδεύουμε. Ζητούμενο είναι να επιβληθεί η σύνθετη ονομασία που αντανακλά την πραγματικότητα. Δηλαδή, αυτή που ακυρώνει την προσπάθεια του Μέρους να σφετερισθεί το Όλον...»Η Ελλάδα δεν μπορεί να επιβάλει μονομερώς την αλλαγή του ονόματος. Μπορεί, όμως, να καταστήσει την άρνηση των Σκοπίων επιλογή με δυσβάστακτο πολιτικό κόστος. Το βέτο στο Βουκουρέστι έθεσε τους Σλαβομακεδόνες αντιμέτωπους με το πραγματικό δίλημμά τους: Από τη μία πλευρά, το συνταγματικό τους όνομα και η φαντασίωση της “Ενωμένης Μακεδονίας”, που αυτό αντιπροσωπεύει. Από την άλλη, τα απτά οφέλη της ένταξής τους στους ευρωατλαντικούς θεσμούς. Τα οφέλη αυτά είναι κάτι πολύ περισσότερο από τη συμμετοχή σε δύο κλαμπ προνομιούχων. Αφορούν την επιβίωση της FYROM με τη σημερινή της μορφή».

Σκόπια: το "αγκάθι" της Βαλκανικής

ISBN: 960-236-241-3     Αρ. σελίδων: 286

Η νέα συμπληρωμένη έκδοση αυτού του βιβλίου έχει πάντα στο επίκεντρο τη διπλωματική διελκυστίνδα για το πρόβλημα των Σκοπίων. Αναλύεται, όμως, το πλέγμα των βαλκανικών εστιών έντασης, τα σενάρια ανάφλεξης και οι επιπτώσεις στην περιοχή, καθώς και τα ενδεχόμενα εμπλοκής της Ελλάδας.
Το εισαγωγικό μέρος αυτού του βιβλίου έχει ως αντικείμενο την πραγματικότητα της εθνικής παρακμής και το αίτημα της εθνικής ανόρθωσης. Η έμφαση δίνεται στις προϋποθέσεις αλλά και στα εμπόδια για τη χάραξη εθνικής στρατηγικής.
Στο πρώτο μέρος, αφού παρατίθεται συνοπτικά η ιστορική διαδρομή του "Μακεδονικού Ζητήματος" μέχρι το θάνατο του Τίτο, αναλύεται ο "μειονοτικός επεκτατισμός" των σκοπίων και οι επιπτώσεις του, κατά τη διάρκεια της κρίσιμης δεκαετίας του 1980.
Το δεύτερο μέρος είναι αφιερωμένο στη διπλωματική μάχη για το θέμα της αναγνώρισης του κρατιδίου των Σκοπίων από την αρχή μέχρι την απόλυση Σαμαρά.
Το τρίτο μέρος ασχολείται με το Βορειοηπειρωτικό και τη δυναμική των ελληνοαλβανικών σχέσεων.
Στις παραπάνω ενότητες, που αποτελούσαν τις μέχρι τώρα εκδόσεις του βιβλίου Σκόπια, το "Αγκάθι" της Βαλκανικής προστέθηκε συμπλήρωμα, έκτασης εκατό περίπου σελίδων, το οποίο χωρίζεται σε τρία μέρη.
Στο πρώτο μέρος αναλύονται οι εξελίξεις στο μέτωπο των Σκοπίων από την απόλυση Σαμαρά μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΟΚ στο Μπέρμιγχαμ στα μέσα Οκτωβρίου 1992.
Το δεύτερο μέρος του συμπληρώματος είναι αφιερωμένο στο πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου και στις επιπτώσεις του.
Τέλος, στο τρίτο μέρος του συμπληρώματος αναλύονται τα βαλκανικά διλήμματα της Ελλάδας και παρατίθενται προτάσεις πολιτικής.


Πηγή:  www.livanis.gr/ViewAuthors.aspx?ValueId=601168 - 106k - Similar pages


ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ:  http://www.blogger.com/home?pli=1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου